23. září 2008

První dny ve škole


Slíbil jsem nějaké info ohledně školy. První den nebylo o čem psát, byl jsem jen na rozřazovacím testu a v 10 jsem měl volno. Test měl 5 částí, nejdřív listening (poslech), který se mi podle mě podařil, protože mi chyběly jen dva slova z 20, pak tři cvičení, kde byla korekce chyb, intuitivní doplňování slov do článku a stavba vět z přehozených slov. Vždy to šlo od triviálních vět k těžším, takže jsem ty poslední spíš odhadoval. Poslední strana byla věnována krátké eseji, ve které jsme měli napsat proč jsme si vybrali zrovna studijum v Austrálii, jaké jsou naše požadavky, budoucí plány atd. Při odevzdání jsem absolvoval krátký pohovor, kde se mě zeptali na pár věcí a řekli mi, že se mám dostavit zítra v 9 normálně do školy a už budu zařazen v patřičné skupině. Den jsem završil doplňováním zboží a nočním návratem na byt asi v 1 hodinu. Trochu jsme totiž v práci nestíhali a ujelo mi poslední metro z města. Mají tady tu dopravu, ale fakt dobře pořešenou, tak jsem se nějak dobelhal pomocí autobusů.

Dnes jsem byl tedy regulérně ve škole. Skupiny jsou A,B,C,D,E..áčko začátečnící, éčko profíci. Milé zjištění, jsem profík, tudíž v E. Dneska však přibyla ještě skupina F (ještě větší profíci), což je však velice pozitivní zpráva, protože mám kde postupovat. Vidina, že se nemám kde posunout by asi nebyla moc motivující. Naopak více než motivující je to, že jsem oba dva dny do školy zaspal (ale dorazil jen s dvouminutovým spožděním, což bylo opětováno úsměvem a známou hláškou "no worries"). Nevím proč mě ten budík nevzbudí v požadovaný čas. Budu si na to muset nějak posvítit.

Fotky bohužel žádné nemám. Včera jsem si byl sice detailně prohlédnout operu, ale při zapnutí foťáku na mě vybaflo "No memory card". Zapomněl jsem ji v compu. I to se stává, takže se tam budu muset vydat ještě jindy a zdokumentovat to. Snad bude opět tak přívětivé počasí.

První opravdický den ve škole byl fajn. Nemilé zjištění, že mám ve třídě 3 češky (ano opravdu je tomu tak a nesu to těžce) mě docela zamrzelo. Ale ve škole se nesmíme bavit jinak než anglicky. Ve skupině je nás 10, jeden týpek z Francouzských alp a 9 holek. Z nichž zbytek tvoří korejky a japonky. Uvidím co bude následovat, protože je to kurz general english a co týden přijde do skupiny někdo nový a někdo odejde. Třeba já jsem se dnes musel představovat (byl jsem nováček), ale zapojil jsem se docela rychle. Nafasoval jsem do trojičky korejku a japonku a bylo o zábavu postaráno. Na to, že mi každou větu musely opakovat dvakrát (ano opravdu mají asiati problémy s výslovností) a že vypadaly na 15 a 17 (ve skutečnosti jim bylo 21 a 29 :-D) byly v pohodě. Vpadli jsme do toho fakt hopem, aktivní a pasivní slovesa už jsem někdy myslím probíral, ale mám docela mezeru ve slovní zásobě z čehož vyplývá, že se budu muset učit. Dostali jsme i první domácí úkol. Snad si i něco zapamatuju, čekal jsem různé hry, videa a pexesa jak jsem slyšel ze všech stran, na druhou stranu však můžu být možná rád za to, že jsem nemusel podstoupit infantilní světoznámou seznamovací hru John, John, Vašek, Vašek (doprovázenou tleskáním a pleskáním do stehen). Mé jméno učitelé vyslovují jako "faslaf" ale na to si určitě brzy zvyknu.

Těším se na zítřek, pokud teda nezaspím. Jdu si udělat něco k večeři. Vám (mým spolužákům) už taky začala škola, že? Zajímaly by mě nějaké postřehy. Tak pište a mějte se.

12 komentářů:

kantorci řekl(a)...

Díky za info, netrpělive jsem čekal co a jak.
Je fajn, že to zvládáš "no worries".
Předpokládá, že v práci to jde také. Budu se těšit na foto.

Jero:) řekl(a)...

Zdravíčko kamo ! Koukam,že se tam zabydluješ velice rychle,paráda!...Drobátko závidím.),dle fotek je to opravdu jiný svět a krásný 'svět' asi tě navštívím.
Jinač,vše popsáno naprosto perfektně,vtipne,sručné a přesto přehledné:) .Co se týče tech českých spolužaček,mě by to třeba nevadilo.)...No,ale hlavně at' se vše daří jak má jak v práci tak ve škole.hh,jestli budeš mít příležitost tak mi tam fotni nějaké to autí:P ...
GL...

Vašucek řekl(a)...

Cau Jeremy! Jsem rad ze pises. Zrovna vypinam a jdu spat. Je tady pul 12. Tobě taky GL a o těch autech ještě bude doufámm nějaké okénko. Díkes ;)

Anonymní řekl(a)...

Hola,
super info, akorát se z těch 3 "Čechů", o kterých se zmínil Vašek, vyklubaly tři "Češky"

Mm, budu si muset na něho posvítit
Dodis

Anonymní řekl(a)...

Zdar! :)
Kamo docela ti zavidim, vypada to tam nadherne, skola tam je podle vseho taky v klidu takze neni co nezavidet ;) Moje VSB fakulta stavebni je taky v klidu, s hankou jsme tam podle vseho nejchytrejsi ve tride :D Takze se to da. Snad to nebudu moc bulat, protoze tu je docela volnost, asi tak jako vsude:)
Mej se a zase sem napis, pises fakt luxusne, jako vzdy ;)

Lukáš(snad nas neni vic, jinak L4.A !:))

Vašucek řekl(a)...

Čet Faboš :) super, že ses ozval. Věřím, že na stavárně to bude v poho a že to s Hankou zvládnete ;-D (pozdrav ji odemě, pže nevím jestli se tady dostane)

Vašucek řekl(a)...

Dodis : Stoprocentně jsem řekl, že jsou to češky! Asi jsi to skrze to šumění špatně slyšela! Fakt ;-)

Anonymní řekl(a)...

čeeeestik Václave!!!

fakt s nadšením čtu tvé zážitky od kolegů protinožců a musím říct, že je to vážně psyško!! z toho, jak to vyprávíš a fotodokumentuješ, Austálie vypadá jako nějaký neskutečně živý barevný sen na pokračování!
jen tak dál. těším se na nové zážitky a postřehy a doufám, že nám je tady budeš zprostředkovávat dál.
P.S. stále čekám na ňáký zážitek s klokanem. nebo aspoň na jeho fotku!!!
P.P.S. sleduj pozorně politickou situaci a monitoruj názory Australanů na jejich domácí i mezinárodní politiku!!
a hlavně se měj fajně jak cip!:)
ahooooj!!!
weweruš

Anonymní řekl(a)...

Čau Vašo!
Pořád sleduju tvůj blog a musím říct že super! Fotky super!
Jinak jsem taky začal studovat VŠB, pro upřesnění Hornickogeologickou fakultu, takže se učím o šutrech...což je pro mě jako stvořené :-D
O prázdninách jsem se pokoušel dostat vizum do USA, jak jsem s Terkou plánoval, ale marně, nedostali jsme ho, tak tam jedeme až na jaře do konce roku, takže to tady budu muset "přetrpět" :-D
Jo a jinak, jak je to tam s tím časovým posunem?
Jinak Ti přeju hodně zdaru ve škole, v bydlení, no a v prvé řadě bych to tady ani neměl uvádět, ale ty víš co myslím, mě znáš :-D
Takže ve zkratce DOOD LUCK ANd TAKE IT EASY!
S pozdravem Ota alias Marek Žilinský.

Vašucek řekl(a)...

Háj Veránika :) taky doufám, že budu dál psát. Snad bude o čem. Na zážitek s klokanem si ještě asi nějaký čas počkáš. Do zoo se mi kvůli nim nechce a v divoké přírodě je potkám až za městem, což však není tak jednoduché, když je Sydney dlouhé/á na délku přes 100 kilometrů a podívat se tedy do buše na klokana je otázkou celodenního výletu.

Monitoring politické situace zatím nezvládám. Možná časem.

Mějte se taky hezky a Ján budiž pozdravem.

Vašucek řekl(a)...

Čau OTO. Bude z Tebe horník :-D což je pro mě docela překvápko. Jsem rád, že ses taky ozval. S tím vízem je to škoda, ale pohořelo takhle více lidí co jsem slyšel. Snad Vám to vyjde.

S časovým posunem je to docela na nic. Mám tady o 8 hodin více než v ČR a ještě pořád si na to nějak nemůžu zvyknout. V 11 večer moc nemůžu usnout, ale jít spát ve 3 ráno mi nedělá problém. Ve škole pak celé dopoledne mám co dělat, abych neusnul :-D ale snad se to zlepší.

Anonymní řekl(a)...

No já chodím šucku na tu ekonomku do OVY a můžu říct, že mě to i baví.. Až na matiku ta je snad ještě těžší jak na spš.. Mám ji "jen" rok tak snad to zvládu. Tak se měj a pozdrav japonku a čínanku z Beercity_Korea Matthew