25. září 2008

Škola a prohlídka mostu


Ehm, chce se po mě abych přispíval častěji. Nějak to však není v mých silách a i tak je četnost updatů jeden za dva dny docela velká! Budu se muset trochu krotit, jinak nebude za chvíli o čem psát.

Dnes byla škola ve znamení filmu Rabbit proof fence.

Tento tématicky zaměřený film pojednával o těžkém životě Aboridžinců (původních obyvatel Austrálie), konkrétněji o únosu tří malých holek, které byly umístěny do výchovného tábora v době kolonizace, kdy se "bílí" snažili Aboridžince vymýtit. Být můj biorytmus plně srovnaný, užil bych si ten film mnohem lépe (semtam jsem klimbal, jak je u mě a filmů normální). Také jsem nerozuměl všem anglickým titulkům. Šlo však především o pochopení děje a následné debatě na téma historie a lidských práv původních obyvatel kdysi a dnes. Velice poučné a zajímavé.

Čtvrtek je na naší škole (jak jsem se dnes dozvěděl) sušenkovým dnem.



Ve společenské místnosti se sejde celá škola (na fotce), vítají se noví členové a loučí se s odcházejícími. Byl jsem přivítán i já. Jméno "faklaf" si zasloužilo potlesk a dostal jsem i složku s logem školy. Sušenka však na mě nezbyla, což přisuzuji nenasytným asiatům, kteří věděli kde a jak zaujmout strategicky nejvýhodnější pozice. Doufám, že se mi to časem podaří taky a budu se brzy moci pochlubit co největším počtem uzmutých sušenek!

Ve společenské místnosti jsme nakonec hráli i kolektivní hru. Byli jsme rozdělení podle barev do týmů a dostávali jsme různé otázky.


Sice jsme nevyhráli, ale můj knižní průvodce, doprovázející mě dennodenně tajuplnýma uličkama v Sydney, byl opět přínosem. Zjistil jsem z něj mimojiné i důležié svátky a názvy zvířat, jenž byly v kvízu. Dostalo se mi za to obdivu četného osazenstva mé skupiny včetně jednoho brazilce jménem Nathan [nísn] (jako hrdina v Heroes) se kterým jsem se ihned zkamarádil! Škoda, že není semnou ve třídě.

Odpoledne jsem cestu ze školy do centra města absolvoval po svých a to proto, že jsem se rozhodl blíže prozkoumat známý most Harbour Bridge (pouze ilustrační snímek - pro zvětšení klikni).

Wikipedie hovoří takto : Harbour Bridge je most, který přemosťuje přístav Port Jackson v Sydney. Tato gigantická ocelová konstrukce spočívá na čtyřech mohutných pískovcových pilířích. Přemosťuje Port Jackson ve výšce 59 metrů. Oblouk má rozpětí 503 metrů. Výstavba mostu trvala 8 let (od roku 1924 do roku 1932). Australané mu říkají v narážce na jeho tvar Coat hanger (Ramínko na šaty).
Můj knižní průvodce doplňuje : Byl ve své době, vzhledem k tehdejší hospodářské krizi, významným ekonomickým počinem a technickým triumfem. Půjčky na celkové náklady, jež dosáhly přibližně 6,25 millionu starých australských liber, byly konečně splaceny v roce 1988.

Za nemalý finanční obnos můžete absolvovat 3,5 hodinovou prohlídku mostu spojenou s výstupem na nejvyšší bod horního oblouku. Já však penězma zrovna neoplývám, proto opět musí stačit pouze dobová fotka z internetu, dokazující náhdherný výhled.


Pro živější představu jsem natočil video alespoň výhledu zezdola.



Fotek není moc, ale kdo chce, dívá se tady.

14 komentářů:

kantorci řekl(a)...

Dík za fotečky, tím autobusem jezdíš? Skoro jak na svatbě. Dobré čtení po ránu, příjemné naladění do pátečního dne, čus.

Anonymní řekl(a)...

causec vencoš tak sem po tydnu zase doma a tesil jsem se na tve zprávičky z druhé strany :-) paráda perfektne napsane jen tak dal :-)jinak nic si nedelej z meho psani vis jak sem zkazeny ze smsek njn vidlak.Jinak ta fotka toho mostu me dostala super, jak jinak :-) tak se tam dale drz a zase za tyden stoprocentne cekej moji odezvu ROMANOS KUBOS

Vašucek řekl(a)...

Čus Kubuš :) slyšel jsem, že bereš Jirku na dovolenou! Super, máš bod kámo. Snad se mu bude líbit, prý se moc těší. Přeju fajnou cestu a zase se ozvi.

Vašucek řekl(a)...

Kantorci : Jo, nějakým takovým autobusem tady jezdím ;) ale tomu ze svatby se to nemůže rovnat.

Anonymní řekl(a)...

no cusa venco doufam ze tech bodu bude casem vic :-) taky doufam ze se mu to bude libit a uzije si toho kamionackeho pracovniho tydne snad se nebude nudit ja uz ho nejak zabavim snad bude chlama zatjal maj sa:-)
PS:baja rika at pisu carky a mam tu pry trikrat snad a takove veci marne hlavne ze to de ze mne ne z ucebnice :-) KUBANEC ROMANEC

Anonymní řekl(a)...

Achoj Faslafe :) přeju VŠE NEJ K SVÁTKU! Čte se to fakt skvěle,úplně ti závidím. Z těch fotek a z toho co vyprávíš mi příjde,že to je místo úplně někde jinde a né na naší planetě.Asi si najmem s Kubou letadlo a přiletíme tě navštívit.Ráda bych si dala pauzu od toho chaosu,co tady panuje.Tak se měj nadále krásně a skládej básně :) bay bay
FROM:barly

Anonymní řekl(a)...

cago pane ! :) ... O5 jsem si pekne pocetl a pri jednom tedy vsechno nej k tomu tvymu dnesnimu svatku.) !!!
At se dari ...

Cao Jero'¨...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Tě kámo, .. vše néj néj k svátku, měj se parádně, užívej .. velký pozdrav ,= )

olá Raďull

Anonymní řekl(a)...

JJ vsem nej k svatku pane K.R

Vašucek řekl(a)...

Díky moc všem za přání k svátku :) úplně jsem na to zapomněl!

Anonymní řekl(a)...

Zdar Vašek !

hej tak při čtení jména Faklaf jsem tu málem vyprsknul kofolu, polknul jsem a pak asi 1 minutu urputně svíjel z postele (abych nebryndal na povlečení). okej, dík, faklaf pobavil.
kua, škoda že ta panorama fotka není tvoje, to mi spadla čelist podruhé, máš za úkol udělat taky takovou fotku.
jinak my tady prožíváme bouřlivé období, jsme uprostřed všeho, taxe s tím nějak perem. (někteří se s tím perou na Krétě ;-)))) další zprávy příjdou později, rád ti pošlu k vyhodnocení nějaké trasy, kdyby se ti stýskalo &-))))
zdar !
dude luck a taste it easy !
HonzaH.

Vašucek řekl(a)...

Čau Honzo :) s tím Faklavem to není tak žhavé, pomalu se učí říkat Vašek. Nějakou podobnou fotku bych udělal rád, ale zatím hledám vhodný výhled.

Na Trafin myslím především při doplňování zboží a říkám si jak mi tam bylo fajn :-D že já rači nedal na ty Tvoje rady ;) ..rád bych se totiž podílel na zrodu něčeho nového. Jsem zvědav na ty jarní výsledky! A nápad expandovat na Krétu taky není k zahození, jen je to trochu z ruky, ale věřím, že tam Lucka bude přínosem :-D Dík, že ses ozval! Držte se tam a pozdrav Koloucha ;-))

Anonymní řekl(a)...

čusec, Venca, tady Blecho, dostal jsem od Lenky včera na akci adresu tvojiho bloga, tak jsem si kousek přečet a teda musím říct, že si to tam asi parádně užíváš. zatím jenom zdravím, opravdové komentáře budou později... musím zase letět, balím se zase do školy, čuuuus

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
kolik platis za skolne a za byt? Je Sydney drahsi nez CR?
Ps:mas uplne skvele fotky =)