17. října 2008

První měsíc za mnou. Jaké to tady je?


Ač se to mnohým nezdá, jsem tady přesně měsíc. Hodilo by se tedy nějaké shrnutí a porovnání.

Jako první bych asi rád rozebral lidi. Kdo už tady někdy byl, dá mi za pravdu, kdo ne, tak stejně asi věřit nebude. Všichni se tady totiž usmívají, nikam nespěchají, rádi pomůžou a celkově to působí úplně jiným dojmem než u nás. Vlezete do autobusu, pozdravíte se přátelsky s řidičem a při vystoupení mu poděkujete - zcela běžná praxe. V obchodě a vlastně kdekoliv jinde se pokaždé setkáte při pozdravu s hláškou "Hi, how are you?" (čau, jak se máš?). Ze začátku mě to trochu zarazilo, přece jen bych to od prodavačky nečekal, ale teď už s jistotou a rychlostí blesku odpovídám "fine, thanks and you?". Řekl bych, že je to dokonce více frekventované slovní spojení, než již dříve zmiňované "no worries", které mi tady odvětila i 60ti letá paní, když jsem se ptal na cestu. Čím více to kolem sebe slyším, tím méně jsem si jistý správnosti překladu. Použití je víc než univerzální, někdy je to "v pohodě", jindy "není zač" pak "bez obav" atd. Nestalo se mi, že bych tady narazil na někoho vyloženě nepříjemného. Ani na rušných ulicích v centru, kde jinde (třeba v Praze) bývá individuí povícero.

Doprava si taky zaslouží vlastní odstavec. První věc, která je tady špatně, je to, že se jezdí po levé straně. (někde jsem četl, že je to přirozenější, prostor pro debatu, dole v příspěvcích). V buse vystupujete dveřma vlevo, křižovatky jsou opačně, dokonce i na eskalátorech se stojí jinak než u nás. Mě to už po tom měsíci, ale až tak divné nepříjde. Největší problém mi však jako motoristovi dělalo to, že jsem se při pohledu na řidiče vozidla díval na spolujezdce :-D takže, tam nebyl problém vidět malé dítě, nebo 80ti letou babičku. Jinak autobusy jezdí poměrně přesně, až bych řekl, že většinou dříve a musí se na ně mávat, jinak nezastaví. Stejná procedura Vás čeká vevnitř, nezmáčknete tlačítko, nevystoupíte a jedete dál. Všechny autobusy jsou tady s automatem, tak to hlavně u starších modelů příjemně škube. Ve spojení s hustou dopravou ve špičce je to opravdu zážitek.

Další dopravní prostředek je hojně využívaný train (vlak). Spíše je to kombinace metra a vlaku. Nastupujete totiž většinou pod zemí, ale jezdí to nad zemí :) intervaly jsou jako v klasickém velkém městě, takže se nestane, že bych čekal víc než pár minut. Největší luxus je to, že jsou dvoupatrové a mají variabilní otočné sedačky ve směru jízdy. Pro názornou demnostraci jsem to chtěl natočit, ale zatím nebyla vhodná příležitost. Takže snad jindy. (aspoň foto)


Další z mnoha otázek bylo, jak je to tady drahé. Zatím pracuju a jsem z toho schopen pokrýt ubytování, stravu a dopravu. Ceny jsou srovnatelné s ČR (semtam něco dražší), ale v poměru k vydělaným penězům je to tedy levnější. Pravda je však taková, že pokud se chci někde podívat a aspoň z části splatit náklady, moc rozhazovat nemůžu. Oproti nám tady jinak mají spoustu druhů ryb, asi 10 různých druhů coca coly a klokaní maso, které se chystám brzy ochutnat. Taky doufám, že se co nejdřve oteplí a začne to pravé léto. Nezdá se to, ale 25°C není moc. V kraťasech mi semtam ráno bývá zima :-D a na koupání to chce aspoň 30°.

Další věc ve spojitosti se Sydney, o které jsem hodně četl a slyšel, byla ta, že je to jedno z nejmultikulturnějších měst vůbec, což musím potvrdit. Obecně je tady docela dost čechů, slováků a poláků. Taky dost lidí z Jížní Ameriky, Francie a jiných členských států, které mají povoleny víza "work and holiday" (kterých se česko imho nikdy nedočká). Prvenství však drží asiati, kterých je tady víc, než by se slušelo. Chvílema se člověk cítí jak v Japonsku nebo Korei. Šikmooký je fakt skoro každý třetí člověk. (stačí mrknout na fotky ze školy).

Pestrost fauny a flory, kterou jsem slíbil, že zdokumentuju, jsem bohužel zatím neměl možnost poznat tak jak bych si přál. Ale ten čas teprve příjde, takže o tom až příště.

Pokud by Vás zajímalo ještě něco, co jsem nezmínil, tak směle dole v komentářích.

PS : Viděl jsem tady vůz na odpadky s logem VEOLIA. Armiči, jsem na Tebe pyšný! Pracuješ v nadnárodní společnosti.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

čusek busek, Vašoune!!!!
tak tady teď sedíme u Leňas, popíjíme fernetka (jen teda my dvě s Lenkou,Kuba a Baruš suší ústa:), a přemýšlíme, na čí stranu by ses přidal (my s Lenkou věříme, že na tu naši:)
prostě, všicni tady do mě hučí, že ti mám napsat, že nám tady všem moc chybíš. jo, je to pravda. je to teprv měsíc, co jsi pryč, uteklo to jako voda, a doufáme, že takhle utečou všechny další měsíce. dnešní večer teda budem pít nejen na Lenčino zdraví, ale taky na to, ať to všechno rychle uteče a ať si toho fernetka můžeš dát co nejdřív s náma:D
papappapapapapapap!!!!!!!!!!!!!!
Baaarly, džejár, weweruš and your pear:)

Vašucek řekl(a)...

:)) no to jsem rád, že pijete i na mě! To Vás šlechtí. Doufám, že jste to pořádně oslavili a že se to neneslo v duchu minulých Lenčiných narozenin ;-D. Těším se na recenzi!

Anonymní řekl(a)...

zdarec
koukám že se to tam od anglie moc neliší, sice lidi jsou snad všude příjemnější než u nas (čim to tež muže byt?!?) a co se týče odstavce o autobusech...žádný rozdíl jsem v tom nenašel. Já byl v anglii sice o hodně kratší dobu než ty budeš u protinožců, ale dodnes mám na ulicich problem s levou a pravou stanou (nevím jestli jsem normálně chodil na chodniku na leve straně i před tím a až teď jsem si to začal uvědomovat nebo jestli jsem stale dezorientovaný :) )

Mám jednu otázku... mají tam pohlednice? :)

Jinak přeji hodně zdaru v dalším měsíci.

Miki

Anonymní řekl(a)...

ahoj ahoj ahoj!!
čteme pořád dál a čte se to moc dobře,vždycky jsem zvědavá na nové zážitky.Chci tam takyyyyyyyy!!!!
Jinak pooslavovali jsme dobře,vzhledem k tomu,že od minulého týdne abstinuju minimálně tři měsíce,tak jsem za celý večer vypila jednu jedinou pulku a taaaaaak mi to zkřivilo s pusou,že budu abstinovat asi 4měsíce! :)
tak at se moc moc daří,bay bay

PS:klokany nepapej :(((((

barly

Anonymní řekl(a)...

Václave!

Tak se mi zdá, že ses tam už docela otrkal! Jen tak dál ;-) Využij těch několik měsíců, kdy jsi v přátelštějším prostředí, protože až se vrátíš, tak se s tím už nesetkáš (bohužel) :-(

Hlásím ti taky novinky o dění u nás: Včera byla okolo Frýdku cestička. Krásně vyšlo počasí a zatímco ty si užíváš začátek léta, my si vychutnáváme barvy podzimu, chladivý "jemný" vánek a teplý svařák nebo studené pivo. I když nebylo od nás moc lidí (pouze 5 - Já, Ota, Krtek a Lenka), mám spoustu krásných fotek které někam nahodím a pošlu ti odkaz jestli se budeš chtít podívat a zavzpomínat na rodný kraj :-)

Nezmínil jsi moc jak to tam třeba chodí s alkoholem. Ať už na veřejnosti nebo v hospůdkých a klubech. Měl jsi možnost se k těmto informacím už dostat? Psal jsi, že jste jednou seděli v hospodě, takže předpokládám, že věková hranice je 18 let, je to tak?

Jsem zvědavý na sedadla ve vlaku!

Ciao

Vašucek řekl(a)...

Miki : Jsem zvědav jak se pak přeorujentuju já, snad to nebude problém :) a pohlednice jsem tady nějaké viděl.

Barly : Slyšel jsem jak jste to rozjeli :-D Chceš? Doleťte ;) A klokana zkusit musím.

Václav : Na spol. jsem o cestičce něco četl. Fotky klidně někam nahoď a linkni to na icq, až se přihlásím tak na to mrknu. O alkoholu se zkusím rozepsat až někdy v updatu, je to na delší povídání ;) sedadla taky budou, chce to jen čas.

Anonymní řekl(a)...

cau pane " :)
Az ted jsem se dostal k docteni dalsiho clanku ..,,
Vazne to nehorazne utika,vidis,ty se tam opalujes uzivas si slunicka,(ja treba vcera byl na prezuti s autem ):Djen tak mimo.Sledujeme tve stale vice se zdokonalujici kulinarske schopnosti tak se cim dal vic tesime na to az nam neco pekneho ukuchtis:).
Je zvlastni videt ridice na druhe strane to je fakt:D,tady u nas taky celkem pribylo hlavne GB''obcanu,takze si tu ted vesele jezdi''auta bez ridicu''.Čeče jak te tak posloucham,nechybi ti hodit tam 3gang vyburit Kenzu a davat tomu co proto ? :) urcite jo ze:)Tak at utikaj vsecky dny podobne rychle a rychleji jako ten prvni mesic a hodne zdaru po celou dobu...
caues .)
Jero@Denča

Vašucek řekl(a)...

Hooj Jero ;) to už je u nás taková kosa, že třeba přezouvat? Kua. Kuchař ze mě asi bohužel nikdy nebude ;-D

Jinak mi to řízení docela chybí, ale vyvažuje to strach a respekt z té opačné strany.

Taky se mějte!