5. září 2008

Vízum a ubytování


Pozitivní zpráva, ještě nedávno měl každý student ve vízu napsáno NO WORK. Za poplatek cca 50 aud (australký dolar, dále už jen $) mu na australském imigračním úřadě nalepili nové vízum, kde už je WORK LIMITATION. Od čtvrtého měsíce letošního roku jsou však automaticky víza udělováno již s pracovním povolením. Čímž mi odpadá návštěva imigračního (a další jistě vtipná a zajímavá historka). Teď už jen spoléhat na to, že si najdu práci, což pro mě, světaznalého, zkušeného a větrem ošlehaného statného chlapce doufám nebude problém.


Asi bych se měl taky zmínut o ubytování, které Vám přiblížím ve čtyřech fázích.

Fáze I. - Naivita
V době , kdy jsem měl daleko před maturitou a o Austrálii jsem teprve uvažoval, jsem si představoval jak jednoduché bude sehnat bydlení. Najdu si rodinu, které budu platit nějaké drobné, oni budou rádi, že mi pomůžou. Budu v anglicky mluvícím prostředí. Víkend co víkend budeme jezdit do soukromé vily u moře. Zaměstnají mě v prosperující rodinné firmě...můj sen se rychle rozplynul. Netrvalo dlouho abych zjistil, že dnes je taková varianta skoro nemožná. Když už Vás nějaká rdina ubytuje (tzv. homestay), tak to nedělá proto, aby Vám pomohla, ale proto aby na tom vydělala, chcou za to totiž (pro mě) dost nekřesťanské peníze. Ostatně není se čemu divit. Taková je doba. Nevadí, pátral jsem dále.

Fáze II. - Naivita
Možnost bydlet u rodiny padla, rozhodl jsem se proto pro racionálnější řešení a sice share (neboli sdílený byt), což je nejlevnější a dle mnohých i nejlepší forma ubytování. Spousta kontaktů, internetových stránek a všelijakých jiných možností zklamala a já začal uvažovat zase o něco skeptičtěji. Nemít ubytování dva týdny před odletem totiž není nic příjemného. Začínal jsem se proto připravovat na punkovější řešení. Karimatka, spacák a Hydepark. Tohle byla má vize prvních nocí. S čímž, jsem se však nehodlal spokojit.

Fáze III. - Realita
Bydlím! Teda budu bydlet..doufám. Byla to náhoda, ale jsem za ni nesmírně rád. Jeden čech (ahoj Ondro) se stěhuje z odlehlejší části Sydney a slíbil mi, že mi přenechá své místo v pokoji. Nefungující lednici, dva další kluky v pokoji a absenci sauny oželím. Hlavně, že budu mít kde po příletu složit hlavu.

Fáze IV. - Vystřízlivění
Teprve příjde...resumé čekejte hned co se zabydlím. Nic není tak růžové, jak se na první pohled zdá. Tak jsem zvědav.

Žádné komentáře: