2. ledna 2009

Sydney Olympic Park a GreaterUnion Cinema


Před pár dny jsem se vypravil na celodenní výlet do Sydney Olympic Parku. Jak název napovídá, navštívil jsem dějiště XXVII. olympijských her, které se konaly v Sydney v roce 2000. V areálu s rozlohou 640 ha najdete všechno a spíše než nějaký park to na mě působilo jako samostatné město.

Jako první jsem se vydal na proslulý australský ANZ stadión (který původně nesl jméno Telstra, banka ANZ za přejmenování na 7 let, zaplatila přes 31mil. dolarů).


Absolvoval jsem poutavou prohlídku, prošli jsme to ze suterénu až nahoru do 6.patra. Viděl jsem VIP salónky, šatny ragbistů i komentátorské studio. Jediný bod, který nesplnili, ač ho slibovali, byla možnost stoupnout si a vyfotit se na pravých stupních vítězů (proto jsem tam taky šel :-D). Nějak jsem nepochopil proč, ale z nějakého důvodů to zrovna nebylo možné. Takže fotku (s komentářem "První na bedně za tisíc prajzmany" Vááááclav Kantor) bohužel nemám. Docela mě taky dostalo, že má stadión kapacitu 110tisíc míst (je největší na jížní polokouli) a nejvyšší místo je ve výšce sedmnáctého patra. Trávník byl z důvodu nedávno pořádaného koncertu v poměrně špatném stavu, jak dokumentuje lowendové panorama z tribuny.



Dále jsem se šel projít po RingWalk, což je kruhová kovová lávka tyčící se 18 metrů nad bývalou cihelnou uzavřenou v roce 1988. Zůstaly zde zachovány ruiny budov a rezavé díly používaných strojů. Dnes je to rezervace pro zlatou a zelenou Bellovu žábu.


Park je fakt obrovský, pokračoval jsem přes vyhlídku na vraky lodí, rezervaci vodních ptáků až do lesa porostlého šedým mangrovem.


Stihl jsem ještě olympijský bazén a skejtpark, nedostalo se už na hokejovou arénu, atletický stadión, golfové hřiště, gymnastickou tělocvičnu, bmx dráhu a mnoho dalších.


Zážitek fajn, když jsem se tam tak sám procházel, vzhledem k rozloze a tomu na jak velký počet lidí je to dimenzováno, jsem měl pocit hrozné prázdnoty a ticha, který očekávám od Černobylu a Pripjati (kde se doufám brzy podívám). Uvědomil jsem si, že všechno tohle stavělo x tisíc lidí po dobu několika let proto, aby se zde konaly 14 dní OH. Teď je to pusté, absolutně nevyužité místo a turistická atrakce, kterou navštíví ročně 6,5 mil lidí.


Den na to jsem si na celé dopoledne naplánoval návštěvu multikina GreaterUnion, které, jak jsem s překvapením zjistil, mám za rohem jen o ulici dále.


Někdě jsem zaslechl, že z důvodu velikosti kina, které má 17 promítacích sálů, je možné vidět více filmů zadarmo, protože nikdo nekontroluje vstupy. Divím se, že to ještě nezkrachovalo. Ozzici jsou čestní, ale nebyl bych čech, kdybych toho nevyužil :-D. Důležité bylo si předem zjistit časy promítání, abych někde nečekal nebo nepřišel do poloviny. Zakoupil jsem lístek na Madagaskar 2 - Útěk do Afriky (animáky mám rád). Nicméně výběr byl jednoduchý, z důvodu absence titulků to byl jediný film, u kterého jsem očekával, že pochopím děj aniž bych tomu musel plně rozumět, což se nedalo říct o druhém snímku Vicky Christina Barcelona v jehož prospěch hovořilo především dobré hodnocení. I tak jsem ale rozumněl většinu, děj jsem pochopil, ale opět se potvrdilo, že to co se líbí většině se nelíbí mě. Moc mě to nezaujalo a určitě bych tomu 82% nedal (nevím jestli to bylo tím, že spadá do kategorie romantických filmů nebo tím, že mám hlavního herce spojeného s troubou, kterého stoprocentně v nějakém filmu hrál..jen si nevzpomínám v jakém).

Abych trochu objasnil jak to tedy chodí, po skončení filmu můžete bez jakékoliv kontroly vstoupit do ostatních sálů. Já věděl v kolik začíná Vicky Christina Barcelona, ale problém byl v tom, že jsem neměl ponětí ve kterém sále se promítá. Asi si domyslíte jak to probíhalo. Vstoupil jsem, potichu jsem se zeptal nejbližšího člověka, co za film se bude pouštět a odvětil s hloupým pohledem na lístek z Madagaskaru "Oouu, tak to jsem špatně..Vicky se hraje jinde" :-)) Celkově jsem tam ztrávil asi 5 hodin a pokud budu mít někdy volný den, bude špatné počasí a dobrý výběr filmů, udělám si promítací den. No neberte to!

Je toho hodně o čem bych chtěl napsat, jen to nějak nestíhám. Až vystřízlivím, zmíním se o silvestru a taky už bych měl konečně popsat nové spolubydlící! Mějte se a úspěšný Nový rok všem!

Fotky zde.

4 komentáře:

kantorci řekl(a)...

Zdarec, moc hezké povídání i fotky, vždy se moc těším, až si něco přečtem o životě, který teď prožíváš. Začal nový rok a už jen pár měsíců, které máš u klokanů, tak foť a piš. mm.

Anonymní řekl(a)...

Nazdar Veno!

Je s podivem, jak se nam to obema seslo - aniz bych vedel o Tve navsteve Olympijskeho parku, naplanoval jsem si na sobotu totez! - v zime 1988 ... to mi zbyvaly nejake 4,5 mesicu do narozeni, tady probihaly Zimni Olympijske hry.

Je sranda, ze oba jsme na miste uz tak dlouho a napadlo nas zajit se tam podivat skoro ve stejny den!

Ty mangrovove porosty Ti zavidim - prece jen, smrky mame i doma! Az pojedes vice na sever, davej pozor na morske krokodyly {6, 8 udajne i 10 nebo 12 metru!} Temi se to totiz v mocalech jen hemzi!

Na barvite liceni zlatych kohoutku ve Tve nove ubikaci uz se take moc tesim!

All the best, dude!

Arthur

Leñita řekl(a)...

Holt jak jsem Ti říkala, do světa Woodyho Allena se musí dospět :D
ale hodnotit nemůžu..neviděla jsem
a propos...ten trouba co hrál hlavní roli (Javier Bardem) má oscara za vedlejšák v Tahle země není pro starý bratrů Coenových

Vašucek řekl(a)...

Arthur : Super! Už se těším na porovnání. Zlaté kouhoutky nejsou :-P

Hruška : Troubu někde hrál i přes veškoré oskary..to vím! ;)