17. dubna 2009

Doma, shrnutí, statistiky a poděkování


Objet rodinu a pořádně se vyspat bylo důležitější než blog a proto se ozývám s menším spožděním. Nemusíte mít tedy strach, letadlo nespadlo a výbušninu mi nenašli.

Jsem doma! Neuvěřitelné. Seriál "Chudý vesničan ve spárech velkoměsta" je u konce. Když se podvozek rozhrkaného letadla společnosti British Airways dotkl ruzyňského asfaltu, skoro mi ukápla slza. Byl jsem si jist, že teď už se ten trup zřítit nemůže a uvědomil jsem si, že jsem to všechno zvládl!! Obrovská zkušenost je za mnou a začíná mi normální život. Plná lednice jídla, 7 hodin spánku, díry v cestách, nepříjemné úřednice, ale taky rodina, kamarádi, čepovaná kofola a vodárna! Díky za to.

Jak už jsem předeslal minule, hodilo by se nějaké resumé. 7 měsíců, je poměrně dlouhá doba. Pobyt u klokanů mi dal mnohem víc, než jsem původně očekával. Některé věci jsem popravdě čekal lehčí, některé bych si naopak tak složitě nepředstavil ani ve snu. Když je špinavé triko, je ho třeba vyprat jinak by nebylo v čem jít do školy. Když dojde v lednici jedna ze dvou věcí (sýr a máslo) je třeba zajít do obchodu a nakoupit. Když nejsou peníze musí se pracovat. Když se má spát tak se učí do školy. Když jste sami ,nemá Vám kdo pomoct. Tohle si člověk doma nejspíš nikdy neuvědomí. Do toho neznalost jazyka, prostředí a časový posun. Jiná kultura, strava a mentalita lidí.

Opravdu je to pro mě velký úspěch a až teď si uvědomuju jaké, že jsem to měl štěstí. Měl jsem vytyčeno několik cílů. Hlavní důvodem bylo naučit se pořádně anglicky. Dalším, být od prvního dne absolutně finančně soběstačný. Tzn. pokrýt základní životní náklady (zaplatit jídlo, nájem a dopravu). Do třetice si vydělat na to, abych poznal Austrálii a ze zbylých peněz rodičům splatit školu a útrapy spojené s mým odjezdem (denní mytí čtyř talířů místo třech jen proto, abych alespoň imaginárně obědval s něma, každotýdenní uklízení mého pokoje, kdybych se náhodou vrátil dříve atp.).

Angličtinu jsem tam neměl s kým porovnat, ale poslední měsíc cestování mě utvrdil v tom, že jsem se tam přece jen něco naučil. Bez přemýšlení vedu konverzaci ,dá se říct na jakékoliv téma. Od prvního dne jsem opravdu neviděl ani korunu, dokázal jsem bydlet v poměrně luxusních podmínkách a hlady jsem taky neumřel. Je až s podivem, že se mi za tak relativně krátkou dobu podařilo vydělat i tolik peněz, abych pomocí všech možných prostředků viděl tak obrovský kus země, koupit si nějaké věci a co zbylo dovézt domů a částečně splatit dluh. Rozepsal bych se více, ale nechám si to na vyprávění.

Na závěr bych chtěl všem moc poděkovat. Celé rodině za přízeň a podporu, kamarádům, že na mě nezapomněli a Lence, že mě i po tak dlouhé době půl hodiny v slzách objímala na letišti. Necelých 6500 tisíc lidí na blogu za dobu sedmi měsíců jsem fakt nečekal. Návštěvnost skoro 30 lidí denně v průměru, mě motivovala nepřestat psát a teď jsem za to rád. Zamozřejmě jsem nezapomněl vimplantovat google analytics a tak mám podrobnou statistiku o veškerém pohybu.

Na mapě vidím, že se na blog podívali lidé z 52 zemí, i z takových jako je Rumunsko, Brazílie, Senegal, Ghana, Venezuela, Norsko, Panama, Izrael a plno dalších včetně samozřejmé nejčastější Canady, kde je Arthur, Austrálie, kde jsem byl já a ČR. Pořád přemýšlím čím to, že u nás má nejvíce návštěv Praha, druhá je Ostrava a třetí teprvé rodný Třinec. Měst odkud lidé ke mě zabloudili je více. Děčín, Louny, Litomyšl, Cheb a mnoho dalších. Průměrně strávili čtenáři na stránce přesně 2 min. a 47 sec. což je docela dost vzhledem k nevelké četnosti updatů. Obrovskou radost mám z toho, že celých 68,57% lidí používalo k prohlížení FireFox. Druhý se stále bohužel drží IE. Kdo tedy ještě nepřesedlal, je na čase. Lidé surfovali nejen pod Windowsema, ale dokonce i z Iphonu a Symbianu.

Klíčová slova, podle kterých se lidé na blog dostali si zaslouží vlastní odstavec. Nejčastějším bylo samozřejmě naťukání slova "vasucek". Ale objevily se i hesla, která mě dostala. Čtyři lidi například použili pro vstup slovní spojení "želva s dlouhým krkem", jiní "naložené kuřecí maso", našli se i tací s "alpy holky" a "co je vaječina". Hezké "jak vydělat cestováním" a diskutabilní "směr odtoku vody". Někdo chtěl pracovat a zkoušel štěstí s "chci makat". Ale mezi perly bych zařadil "holly shit", "nahatý děvčata" a "václav s přezdívkou vanesa".

Ke slibovanému porovnání tělesných proporcí taky došlo. Váha kleska o více než 3kg na 62,6kg. O předpokládaných 5 čísel jsem se nevytáhl. Porostl jsem jen o tři na 172 cm.

Tolik ke statistikám. Ještě jednou děkuji všem za podporu. Putování je u konce a tímpádem i mé blogování. Možná časem aspoň do alba nahodím nějaké fotky z cestování, aby se mohli podívat i Ti, kteří se nedostanou na promítání. Takže teď už bez obav mažte url z oblíbených.

18 komentářů:

  1. Venca Torčík18. dubna 2009 v 1:28

    Kamaráde, putoval jsem celou dobu virtuálně s tebou a chci ti poděkovat za vytrvalost v psaní originálních a výstižných (řekněme) týdenních zápisků do tohoto internetového deníčku. Musím říct, že jsem to četl vždy rád a s chutí. Dozvěděl jsem se spoustu zajímavých věcí a na mém seznamu "místa, která bych rád navštívil" si Austrálie šplhla o pár míst nahoru.
    Vítám tě doma a těším se na promítání a tvé vyprávění věcí, které jsi tady odmítl popsat. Například vaření humra... :D

    Díky a brzy nashle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Vašku. I já přidávám diky za skvělé čtení a vubec. Měl jsem tu čest navštívit tuhle zemi přesně rok před Tebou a nadchla mne natolik, že se tam chci vrátit na nějaký čas nebo nejlépe žít. Dlouho jsem váhal než jsem se rozhodl napsat, ale Tvůj závěrečný komentář mne dojal a donutil se ozvat. Fotky jsou nádherné a komentáře výborné a celý ten čas mi vracely vzpomínky. Přál bych si pohovořit s Tebou blížeji a více, ale věřím, že takových lidí by tu bylo hodně. A tak ještě jednou moc díky
    Jindra

    OdpovědětVymazat
  3. Venca : Díkes ;) humra už jsem vyprávěl. Těš se.

    Jindra : Díky za reakci! Docela překvapení. Netušil jsem, že to čte někdo, kdo mě nezná (alespoň já si žádného Jindru nevybavuju). Určitě se ozvi pokud chceš, jsi pod anonymem, tak Ti nemůžu napsat, ale určitě bych rád podebatoval s někým, kdo tam už byl. Můj mail je vasucek(at)gmail.com

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkně, pěkně, jsem zvědav jak se budeš cítit tady v českém kocourkově. Já po návratu z NZ jsem dlouho uvažoval, o návratu zpět. chuan

    OdpovědětVymazat
  5. CHUAN : První týden poměrně velký kulturní šok ;) ale pomalu se vracím do normálního života.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Vašku.
    Jsem rád, že jsi se ozval. Pravda je, že jsem to vůbec nečekal. Určitě se neznáme. Já znám Tebe z toho co jsi napsal na svém blogu. Nejsem tu často a proto píšu až ted. Narazil jsem na Tvoje stránky úplnou náhodou, když jsem hledal videa z letošního ohnostroje. Já jsem viděl na živo lonský ohnostroj. Měl jsem možnost být na circular quay, naproti H B u lenina. Mělo tam prý být něco kolem 1,5 mil. lidí a je fakt, že přestože jsem je nepočítal, bylo jich tam opravdu moc. Někteří už od sedmi ráno což se k australanům moc nehodí. Aspon k těm co znám. Nechápal jsem, že jim stojí za to se celý den smažit i s rodinou na tom otevřeném place. Večer jsem pochopil. Velmi nevšední zážitek. nikdy nezapomenu. Takže tak nějak seznámení s Tebou a Tvými zážitky. Bydlel jsem na mitchell rd v st peters. Učitě bych na Tebe měl nějaké otázky a také rád vyměním poznatky a zážiky. Projeli jsme great ocean road, koukli na dvanáct apoštolů, nějaký ten rain forest i modré hory, také na kiaama přírodní div. Krátká návštěva Melbourne. Nakonec výlet na arliebeach, kde jsi byl i Ty. Prohlídka whithaven beach, hamilton island, day dream island a další. Tam jsme ovšem zůstali uvězněni diky neskutečnému tropickému dešti, který evropan nikdy nezažil a nezažije. Kvůli tomu nám také uletělo letadlo zpět do evropy. Zážitků mnoho a většina krásných. Měj se tu fajn a jak budeš mít čas a chut tak se třeba ozvi. Dal jsem to sem, protože mi nějak nefunguje Tvůj mail.

    S pozdravem Jindra Cetkovský. Bydlím kousek od Prostějova. Můj mail je ceda.1@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Ta Ostrava mě těší jak péés:-) Svíďa

    OdpovědětVymazat
  8. I inclination not concur on it. I over warm-hearted post. Particularly the title-deed attracted me to review the sound story.

    OdpovědětVymazat
  9. Nice brief and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thank you on your information.

    OdpovědětVymazat
  10. Opulently I to but I about the post should secure more info then it has.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj,
    kolik platis za skolne a za byt? Je Sydney drahsi nez CR?
    Ps:mas uplne skvele fotky =)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Vašku, zdravím ze Sydney :-) Chci ti poděkovat za tvůj blog, našla jsem na něm spoustu tipů, kam se tady vydat a kam se jít podívat. Nejvíc se mi ovšem líbí tvoje závěrečné cestování, plánuju udělat podobnou trasu, proto by mě zajímalo, jak tě to vyšlo finančně. Díky moc, Míša

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj anonymní Míšo :) omlouvám se, že odpovídám tak pozdě. Jsem rád, že informace i po takové době někomu posloužily! Na závěrečné cestování přeju hodně štěstí a pokud budeš mít chvíli, tak se ozvi na mail (můžu poslat rozpočet cesty, pokud už teda není pozdě). A taky by mě docela zajímalo, jak se to tam za tu dobu změnilo.

    OdpovědětVymazat